Ještěrka obecná (Lacerta agilis)


admin - Posted on 29 Srpen 2010

2010-100_6237

Představuje zřejmě našeho nejoblíbenějšího živočicha na hradě Rýzmberku. Často ji nalézáme na hradních zdech, skládkách kamení a suti a v porostech na nejfrekventovanějších místech hradního areálu. Rýzmberské ještěrky projevují velmi malou plachost, nechají se brát do ruky, aniž by se snažily o útěk, a také směle loví svou kořist přímo před našima očima, jak dokumentuje Johnyho foto. Navrhujeme proto vytvoření nového poddruhu: ještěrka obecná subspecie krotká rýzmberská.
Ještěrka obecná má výrazný pohlavní dimorfismus a samci se od samiček liší zeleným pruhem na boku těla. Samičky jsou hnědavé a obě pohlaví mají na těle různě veliké skvrny. Zbarvení ještěrek obecných přitom vykazuje značnou variabilitu a herpetologové proto popsali řadu nižších taxonomických jednotek.
V jídelníčku ještěrky obecné nalezneme především různý hmyz (mouchy, brouky, sarančata, kobylky, motýli), také pavouky, kroužkovce, plže a terestrické korýše (svinky). Ještěrka loví především ve slunných dnech a kořist dokáže dokonce ulovit i za letu.
Ještěrky obecné jsou vejcorodé a rozmnožují se od května do června. Samice naklade do vyhloubené jamky v písku, mechu, hlíně, suti či suché trávě 3-15 kožovitých měkkých vajíček o velikosti cca 15x8 mm. Kolem poloviny července, většinou po 56 dnech, tedy právě v době naší prázdninové aktivity, se líhnou mláďata, jež dosahují délky kolem 5-6 cm. Již od vylíhnutí si musí shánět sama potravu. Dospělosti dosahují v 1,5-2 letech.
V zimním období většinou ještěrky zalézají do opuštěných nor savců (např. hrabošů), pod kořeny stromů, různých skulinek v hlinitokamenných sutích kde hibernují, čili ukládají se k zimnímu spánku. Hrad Rýzmberk v tomto směru pro ně představuje přímo ideální lokalitu. Ze zimního spánku se probouzí během dubna.
Přátelům hradu Rýzmberka jistě nemusíme připomínat, že všechny naše ještěrky jsou přísně chráněné.
 

Nejnovější obrázek

20160710_130622_hdr

Náhodný obrázek

2009-100_4466

Poslední komentáře